
אנחנו יודעים שמוצרי חלב לא תמיד מומלצים למי שסובל מבעיות עיכול, אבל מה הסיבה לכך ואילו מוצרי חלב כן ניתן לאכול?
אני מצרפת את התשובה של רוני ברוך, דיאטנית בכירה M.Sc R.D במכון הגסטרו בבית החולים איכילוב:
לקטוז הינו סוכר החלב שמורכב מ-2 יחידות של גלוקוז + גלקטוז .
לאחר צריכת מוצרי חלב, עם הגעתם למעי הדק יש צורך באנזים לקטאז על מנת לפרקם באופן שיאפשר את ספיגת חלקיהם בצורה תקינה.
בשני העשורים הראשונים לחיים, עם ההתבגרות חלה ירידה בביטוי ופעילות הלקטאז במעי, מצב שמאפיין את רוב האנשים ברחבי העולם ויוצר "אי סבילות ללקטוז" - מושג מוכר בקרב רבים באוכלוסיה.
אחוז הסובלים מהתופעה בארץ מגיע עד לכדי כ-70% כאשר הביטוי שלו בתסמיני מערכת העיכול משתנה בין אדם לאדם ותלוי במידה רבה בכמות הצריכה של מוצרי החלב השונים.
חשוב לציין שגם מי שאובחן עם "אי סבילות ללקטוז" יכול לצרוך בין 10-13 גר' לקטוז ליום תוך חלוקה שלו ע"פ היום במסגרת הארוחות.
קבוצת מוצרי החלב הינה חשובה בשל היותה ספק איכותי לחלבון, סידן ומינרלים נוספים.
מבט על תכולת לקטוז במוצרי חלב, מאפשרת להבין שגם אנשים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך קוטג, גבינות קשות, חלב דל לקטוז, חלב נטול לקטוז, זאת בנוסף ליוגורט דל לקטוז ונטול לקטוז שקיימים לאחרונה בשוק.
התסמינים האופיניים למי שסובל מ "אי סבילות ללקטוז" הם: נפיחות, גזים, שלשולים וכאבי בטן המופיעים לאחר צריכת מוצרי חלב בכמות שהמעי אינו מסוגל להתמודד איתה ביעילות.
במצב זה הלקטוז שאינו מפורק מגיע למעי הגס ושם משמש קרקע מזון לחיידקי המעי כשתוצרי הלוואי של פעילותם גורמת לאותם תסמינים כמתואר.
לאנשים שאוהבים מוצרי חלב יש אפשרות לעשות שימוש בתוסף שמכיל לקטאז ולצרוך ממנו סמוך לאכילת מוצרי חלב ע"מ שלא לסבול מהתסמינים הנ"ל.
בתמונה המצורפת ניתן לראות את כמות הלקטוז ב 100 גרם מוצרי חלב.

המשך שבוע טוב, הרבה בריאות ובשורות טובות 🌸
להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/IICH53lgnWx659TcpSADz8