
מאמר המיועד למטפלים ברפואה סינית:
כבר הרבה זמן שלא כתבתי כאן על מחקרים ואני רוצה לעדכן במחקר חדש ומעניין שפורסם בעיתון הרפואי: Frontiers In Medicine לפני 4 חודשים.
המחקר בדק את היעילות של דיקור סיני על 170 אנשים עם מעי רגיש עיקש.
למה הכוונה במעי רגיש עיקש?
על פי החוקרים זהו מצב בו אנשים סובלים ממעי רגיש (רגיז) לפחות 12 חודשים עם תסמינים של שלשולים/ עצירות או יציאות משתנות. האנשים שנכנסו למחקר לא הגיבו לטיפול תזונתי שנמשך לפחות 6 שבועות וגם לא לטיפול תרופתי שלקחו במשך לפחות 6 שבועות.
הם חולקו לשתי קבוצות: דיקור אמיתי ודיקור פלסבו.
נקודות הדיקור שנדקרו בקבוצת הדיקור האמיתי היו ST25, ST37, ST36, PC6. הטיפולים נמשכו 30 דקות והמטופלים קיבלו 12 טיפולים לאורך 4 שבועות (כן, שלושה טיפולים בשבוע. ארשום את מה שיש לי להגיד על זה בהמשך).
קבוצת הפלסבו קיבלה גם היא 12 טיפולי דיקור "אמיתי" (המחטים הוחדרו לעור) שנמשכו 30 דקות, אבל בנקודות שאינן נקודות דיקור אמיתיות.
לאחר מכן נעשה מעקב שנמשך עוד 4 שבועות כדי לראות אם התוצאות של הטיפול נשמרות.
התוצאות והאמת שהן די מדהימות:
הניקוד בשאלון IBS-SSS - שאלון שבודק את חומרת התסמינים של מעי רגיש, ירד אחרי 4 שבועות ב 140 נקודות בקבוצת הדיקור האמיתי, לעומת ירידה של 64.4 בקבוצת הפלסבו (בטבלה שמצורפת אפשר גם לראות את התגובה לפי כל סמפטום בנפרד: עוצמת הכאבים ואי הנוחות בבטן, תדירות הכאבים, שביעות רצון מהיציאות ועוד).
לאחר ארבעה שבועות של טיפול אחוז המטופלים שהשתפרו ב 50% היה 63.5 אחוזים בקבוצת הדיקור האמיתי לעומת 16.5 אחוז בקבוצת הפלסבו.
השיפור המשיך בקבוצת הדיקור האמיתי גם אחרי עוד 4 שבועות בהם לא נעשו טיפולים.
שאלון איכות החיים גם הראה הבדלים. בקבוצת הדיקור האמיתי הניקוד בשאלון לאחר 4 שבועות של טיפול ירד ב 13 נקודות. בקבוצת הפלסבו, הניקוד לאחר 4 שבועות ירד ב 4.5 נקודות (מה שמראה על איכות חיים שהשתפרה בצורה משמעותית בקבוצת הדיקור האמיתי).
אז כמה מילות סיכום...
1. אנחנו יודעים שדיקור עובד אבל ספציפית במעי רגיש זה לא תמיד הוכח במחקרים, בגלל זה משמח אותי לראות שיש מחקר על קבוצה גדולה של אנשים שאפשר להציג.
2. נקודות הדיקור הן לא הנקודות שהייתי בוחרת בהן בקליניקה אבל כנראה שהעובדה שהדיקור נעשה 3 פעמים בשבוע השפיעה לטובה וגרמה לתוצאה חיובית. בקליניקה אני משתמשת בנקודות חזקות יותר (לדעתי) וטיפול אחד בשבוע מספיק ברוב המקרים.
3. בדרך כלל במחקרים מקובל לסיים את המחקר בבת אחת ולבדוק אחרי כמה שבועות אם השיפור נשמר או לא. מנסיוני, חשוב מאד לרווח את הטיפולים בהדרגה כדי לשמור על השיפור שהושג.
אני מצרפת קישור לתקציר המחקר https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38958923/ להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה למטפלים ברפואה סינית עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/Dlz3zNYPiih8UHu8Hxs7ud