
הטקסט הבא מיועד לנשים עם מחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס) שמתכננות להכנס להריון, שכבר בהריון או שמתכננות לעבור או עוברות טיפולי פוריות.
לפני מספר שבועות ישבתי עם ד"ר יוליה רון, רופאת גסטרו בכירה באיכילוב, מומחית למחלות מעי דלקתיות ושאלתי אותה מספר שאלות שעניינו אותי. התשובות של ד"ר רון כאן לפניכם.
האם יש תסמינים שמדאיגים אותך כרופאת גסטרו אצל אישה בהריון?
ד"ר רון: "כאשר יש דימום מפי הטבעת - לא בניגוב (מכיוון שדימום בניגוב יותר מאפיין טחורים) אלא דימום רב, שלשולי דמי, עליית חום של מספר ימים, אנמיה חדשה שמופיעה בבדיקות, כאב בטן לילי, יציאות ריריות - בכל אלו האישה צריכה להבדק".
האם יש קשר בין שינויים הורמונלים למחלת מעי דלקתית?
"מחלת מעי דלקתית היא כמו שאר המחלות האוטואימוניות - שליש משתפרות במהלך ההריון, שליש מחמירות ושליש נשארות ללא שינוי.
אנחנו לא יודעים איך המחלה תתנהג.
ככל שאישה יותר מאוזנת לפני המחלה יש יותר סיכוי שהמחלה תהיה שקטה יותר.
חשוב לדעת שגם כשאישה עוברת טיפולי פוריות היא יכולה להתלקח (אם יש לה ברקע מחלת מעי דלקתית) ולכן לפני שמתחילים טיפולי פוריות חשוב להבין שהאישה ברמיסיה."
על מה אישה עם מחלת מעי דלקתית צריכה להקפיד כאשר היא מעוניינת בהריון?
ד"ר רון: להישאר ברמיסיה, לוודא עם הרופא גסטרו המטפל שהיא בהפוגה קלינית. ההפוגה צריכה להיות לפחות 3-6 חודשים לפני הכניסה להריון.
לפעמים המטופלת מרגישה מעולה אך יש דלקת פעילה ברקע ולכן חשוב לבצע קולונוסקופיה או בדיקת קלפרוטקטין (על פי הנחיית הרופא המטפל) כדי לוודא שאכן יש רמיסיה.
חשוב לא להפסיק טיפול תרופתי מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל וחשוב לדעת שרוב התרופות מותרות בהריון.
יש לבדוק גם רמת ויטמינים בסיסית וחומצה פולית לפני כניסה להריון.
מה את חושבת לגבי שימוש בצמחי מרפא או תוספי תזונה במהלך הריון אצל נשים עם מחלות מעי דלקתיות?
ד"ר רון: אין מספיק מידע על זה. כורכומין לא נבדק בהריון. תוספי מזון וצמחים לא עברו ולידציה (תהליך מסודר של בדיקה) בהריון. אני כן ממליצה על דיקור סיני ורפלקסולוגיה בהריון להקלה על כאבים.
דברים נוספים שד"ר רון ציינה בראיון: חשוב להמשיך עם טיפול תרופתי גם בשלב ההנקה (רוב התרופות מותרות בהנקה) כי חצי שנה אחרי הלידה עלולה להיות התלקחות יותר משמעותית יחסית להריון עקב שינויים הורמונלים גדולים. לכן חשוב לקבוע תור כ 3-5 חודשים אחרי לידה לרופא/ת הגסטרו, להקפיד לתחזק את הטיפול, להמשיך לצרוך בהנקה מולטי ויטמנים + ברזל ולפעמים אפילו מתגברים את התוספים."בנוסף, כאשר יש מחלת מעי דלקתית מומלץ להימנע מכדורים כמו אטופן, ארקוקקסיה, נורופן (מקבוצת NSAIDS) כי התרופות האלו מעלות התלקחויות אצל חולי קרוהן, קוליטיס. לכאבים מומלץ לקחת אקמול או לקבל טיפול ברפואה משלימה - דיקור או רפלקוסולגיה."
ד"ר יוליה רון היא מובילה תחום מרפאות רב מקצועיות במכון הגסטרו באיכילוב: אחראית על המרפאה המשולבת למחלות מעי דלקתיות בהריון בסיכון גבוה, מרפאת מתבגרים ואישפוז יום.
להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/IICH53lgnWx659TcpSADz8