top of page



מאמר המיועד למטפלים ברפואה סינית: כתבתי כאן בעבר על תופעה שנקראת ARFID (Avoidant/restrictive food intake disorder) , כלומר הימנעות מאוכל בגלל חשש שהוא יחמיר את בעיות העיכול.


בגלל זה כשמגיע אלי מטופל אני דווקא רוצה לבדוק מה הוא כן יכול לאכול ולא להוריד לו עוד דברים מהתפריט.


חלק מהמאכלים שאנשים מורידים מהתפריט בגלל חשש מהתגובה של מערכת העיכול אליהם הם ירקות סולניים אז היום אכתוב כאן איך הרפואה הסינית רואה את הירקות הסולניים, מתי הם מתאימים ומתי אין איתם שום בעיה.


בקבוצת ירקות הסולניים יש ירקות מוכרים כמו תפוחי אדמה, עגבניות ,חצילים ופלפלים.


בסקר קטן שערכתי בקבוצת פייסבוק של בעלי מעי רגיש שאלתי איזה ירקות סולניים לא עושים טוב מבחינת מערכת העיכול. מתוך 65 הצבעות, החציל קיבל את ההצבעה השלילית ביותר ואחריו פלפל אדום ועגבניה (שזה דומה למה שאני שומעת בקליניקה).

תפוח אדמה, על פי הסקר, הוא הירק שהכי פחות מפריע למערכת העיכול.


דרך אגב, בסקר דומה שעשיתי, 58 אחוז רשמו שסולניים לא גורמים להם לבעיות במערכת העיכול או שרק חלקם גורמים. לכן אני לא חושבת שכדאי להימנע מירקות מסוימים רק בגלל שהם משתייכים למשפחת הסולניים.


אז מתי הם מתאימים ולמי?

כמו שאתם יודעים, על פי הרפואה הסינית הטעם, המרקם, הצבע והמראה של המזון קשור להשפעה של המזון על הגוף שלנו.


תפוח אדמה הוא מתוק, בצבע חום בהיר/ אדמדם ולכן אפשר להסיק שהוא מחזק את אלמנט האדמה ויהיה יחסית קל לעיכול (כמו שראינו בסקר).

למי הוא לא מתאים? לאנשים עם לחות שסובלים מתחושת כבדות בגוף או בבטן, תחושת חוסר התרוקנות וריר בצואה. מצד שני, מכיוון שהוא יחסית קל לעיכול, אני כן ממליצה לאכול אותו בכמות קטנה אם רוצים לגוון קצת בירקות שאוכלים כדי שהמטופלים לא ירגישו מוגבלים מדי בתזונה. אני לא חושבת שצריך לאכול בהכרח פירה תפוחי אדמה אבל כן אפשר להכין פירה של ירקות שורש שיש בו גם תפוחי אדמה וגם שורשים של פטרוזיליה וסלרי (עם תחליף חלב).

עגבניות הן מלאות בנוזלים ולכן טובות לאנשים עם חוסר יין ויציאות יבשות. הן נחשבות מאד קרות ברפואה הסינית ולכן עדיף לא לאכול מהן יותר מדי, בייחוד עכשיו בחורף.

אם אנחנו רוצים לזרז פעילות מעיים של מטופל שסובל מתקיעות ומחוסר נוזלים אפשר לבקש ממנו לאכול עגבניות מרוסקות עם קצת פלפל שחור.


חצילים מניעים דם (ניתן לראות את הקשר לדם לפי הצבע הסגלגל). הם יהיו טובים לאנשים שסובלים מכאבים חזקים וחדים וספציפית לכאבי ווסת.


פלפלים מתוקים חריפים ומניעים צ'י. תאורטית הם יכולים להיות טובים למי שסובל מכאבים לוחצים אבל מכיוון שאני שומעת על פלפלים ועל חצילים תגובות שליליות מבחינת מערכת העיכול אני מציעה לאכול אותם בכמות קטנה ולבדוק איך המטופל מגיב אליהם.


שיהיה חורף חם ובשורות טובות לכולנו 🙏🏻 להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה למטפלים ברפואה סינית עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/Dlz3zNYPiih8UHu8Hxs7ud


bottom of page