top of page
  • תמונת הסופר/ת: דנה צור
    דנה צור
  • 17 בספט׳
  • זמן קריאה 3 דקות

ההשפעה של אוכל מתוק על בעיות עיכול

הרפואה הסינית מדברת הרבה על היתרונות והחסרונות של הטעם המתוק למערכת העיכול.


אין ספק שבמערב התרחקנו מאד מטעם מתוק טבעי (דבש, בטטה וכו') והגזמנו עם צריכת הסוכר, אבל גם תחליפי סוכר לא טובים למערכת העיכול (ונעשו על זה לא מעט מחקרים).


לצורך הסבר על מתוק טבעי, לא טבעי והבנה של איזה מאכלים מתוקים אפשר לאכול בלי שמערכת העיכול שלנו תיפגע, לקחתי לראיון קצר את דינה קינן, נטורופתית עם המון נסיון בטיפול בבעיות עיכול.


את רואה הבדל בין סוכר לתחליפי סוכר מבחינת ההשפעה על העיכול?

דינה: המשותף לשניהם הוא ששניהם ישפיעו על מערכת העיכול. כשמדובר על סוכר, מדובר בעצם על סוכר מזוקק, סוכר טבעי שעבר תהליך זיקוק שאינו טבעי ומותאם לגוף שלנו.

אם צורכים אותו במינון נמוך כשאין בעיות עיכול ברקע, הגוף יכול להתמודד אבל כשצורכים אותו בכמות גבוהה באופן קבוע מגיל צעיר מאוד, כפי שצורכים בעולם המערבי הוא פוגע גם במערכת העיכול. תחליפי סוכר בעיקר אלו המלאכותיים יותר גרועים, מכיוון שהגוף לא יודע לזהות אותם והם משבשים מנגנונים של רעב ושובע, של פרוק שומנים ועוד.


למה הכוונה בכך שהגוף לא יודע לזהות אותם?

דינה: המערכת שלנו לא מזהה את הממתיקים האלו מבחינה ביולוגית. אין לנו לא אנזימי עיכול, מיצי קיבה או חיידקי מעיים שמזהים חומרים אלו שיכולים לעכל, לספוג, לפרק ולפנותם מהגוף. גם על פי היצרנים ומערכת הבריאות הם נחשבים לבריאים יותר כי 'אינם נספגים' , אז לאן בדיוק הם 'הולכים' ?? חומר שאינו מתפרק נשאר ומשאיר משקעים. כבר נמצאו במחקרים הוכחות רבות שממתיקים מלאכותיים הם מקדמי התפתחות פוליפים במערכת העיכול.

דוגמא שכל אחד יכול להתנסות בה - אם נשים בחוץ ממתיקים מלאכותיים (סוכרזית למיניה) לא יבואו אליהם חרקים. לעומת זאת אם נשים בחוץ דבש/ סילאן/ פירות יבואו חרקים. כשהמערכת לא מזהה את המאכלים עלולה להתחיל דלקתיות, פגיעה ברירית המעיים ופגיעה בחיידקים הטובים.

פגיעה בחיידקי המעיים עלולה לגרום להפרעות רבות וחוסר איזון משמעותי בבריאות שלנו.

חוץ מבריאות מערכת העיכול שנפגעת, נראה גם אלרגיות רבות, בעיות ספיגה, בעיות שינה או בעיות קשב וריכוז. לכן מי שגם ככה סובל מבעיות עיכול כרוניות כמו קוליטיס/ קרוהן/ מעי רגיש/ גידולים במערכת העיכול - עדיף שלא יצרוך ממתיקים מלאכותים כי הממתיקים המלאכותיים לא יאפשרו לו לשקם את מערכת העיכול שלו. אם ננקה את הבית עם חומרי נקיון מלאכותיים יום שלם, בסוף היום תצרוב לנו היד או שהיא תהיה עם חתכים או עם גירוי. אותו דבר קורה לדעתי לדופן המעי.

אם אדם עם בעיית עיכול מחפש משהו מתוק לאכול – מה האלטרנטיבות הבריאות שאת ממליצה עליהן?

דינה: קודם כל, חשוב לדעתי להמנע מסוכר מזוקק וממתיקים מלאכותיים. אפשר לאכול סילאן, דבש חרובים, עלי סטיויה בכמות קטנה (לא ממליצה על טיפות סטיויה), סוכר קוקוס (יש לו ערך גליקמי נמוך והגוף שלנו מכיר אותו), בטטה או דלעת, עוגיות של שיבולת שועל טחון עם סילאן, דייסת קווקאר עם קצת דבש חרובים/ סילאן/ בננה, עוגת בננות ללא סוכר, עוגת תפוחים ללא סוכר, פרוסת לחם עם טחינה ואם יש צורך ניתן להוסיף לטחינה סילאן (לצנצנת טחינה קטנה ניתן להוסיף 2 כפות סילאן ולקבל חלווה), פרי - תלוי במצב של מערכת העיכול. אפשר גם פרי אפוי.

דבש גם כן אפשרי אם אוכלים ממנו במידה ואם לא עבר פיסטור.

אפשר לאכול קובית שוקולד מריר אלא אם יש בעיה של רפלוקס ואם יש רפלוקס - אפשר לייצר שוקולד ביתי מאבקת חרובים.

מולסה אפשרית גם היא כממתיק. מולסה הוא סירופ שמופרש בתהליך הפקת הסוכר. הוא ממתיק טוב שמלא ברכיבים תזונתיים.


תודה רבה לדינה קינן על התשובות המפורטות, מקווה שהחכמתם כמוני.

אם אתם סובלים מבעיות במערכת העיכול אשמח לעזור באמצעות טיפול ברפואה סינית. ניתן ליצור איתי קשר דרך האתר או בוואטסאפ. אתם מוזמנים גם להצטרף לקבוצת וואטסאפ שקטה בה אני מפרסמת תכנים על טיפול בבעיות עיכול

whatsapp.png
bottom of page